Plantskola?

Lite fler växter vi har hittat ute i naturen. Återstår att se vad det är!








Gräs vs Ogräs

Nysått gräs till vänster, och marken så som den set ut utan hjälp för tillfället. Vi hoppas att gräset så småningom tar över nu när vi håller kirskålen nere. Den skuggade och tog över totalt tidigare.


Mycket att gräva

Första tiden hade vi vår sittplats längst ned på tomten. Men vi insåg snart att vi behövde ytan till våra mer solkrävande växter. Högst upp på lotten är en bit som nästan uteslutande ligger i skugga. Att gräva ut och på tillräckligt med plats visade sig vara ett enormt jobb dock.




Det ser inte så mycket ut, men det blev nog cirka två eller tre kubik. När man kommer ned en bit i jorden stöter man på pinnmo. Ren sand och sten. Vi fick ihop tillräckligt med småsten här för att kunna täcka ytan! Helt otroligt faktiskt.




Stenen vi samlade ihop var blandad med rötter och lite och varje. Vi slängde ned det i en skottkärra med vatten och skvalpade bort skräpet. Visst blev det bra?





Här har högen med jord sjunkit till ungefär hälften av vad den var när vi precis grävt ut. Vi har fortfarande lite bekymmer över vad vi ska göra av allt.

Härliga natur

§ Nu grönskar det i dalens famn... §




Nu är det långt borta....

Den här jorden känns väldigt långt borta just nu. Våran gamla lott som vi kämpade med en säsong innan vi gav upp.



R.I.P

Luktar gott, men vad är det?

Denna växt har vi inte lyckats klura ut. Den luktar kolossalt mycket och påminner lite om pelargon. Någon som vet?


Daggkåpa

Dessa finns här i mängder. Så fina.


Udda liten blomma

Hittade denna söta växt mitt på en grusplan. Hoppas på att den ska sprida ut sig när den tar sig.
Någon som vet vad det är?




Stolar

Slappa i sköna stolar som tål både vinter och rusk.

20:- Styck på Återbruket... Jättefynd!

 


Nysått gräs


Vilda Smultron

Dessa plantorna hittade vi vid en skogsväg ut emot västra bodarna. Kryllade av dem och såååå goda! Verkar trivas hos oss än så länge.

 


Förvildade Jordgubbar

Jorgubbar kryllar det av i området. Vi tog med några plantor som vuxit ut omkring gångarna. De har redan spridit sig en hel del. Vet inte hur bären blir på dem ännu dock. Egen låda har de fått också nu, så vi inte får jorgubbar över hela tomten.

 


Trädgårdshallon

Allra längst ned i området finns en övergiven lott. Den är helt in vuxen i skogen vid det här laget, men där har vi hittat mycket roligt gömt. De här trädgårdshallonen är en av växterna. Gigantiska just nu eftersom de har saknat sol antar jag. Bli stora härliga hallon på, i kontrast till de små vi får från våra vilda hallon.

 


Jordsikt

 

När vi grävde ut högst upp på lotten blev det så mycket jord full med sten och rötter att vi hade fått rensa i ett år framöver för hand. Fredrik byggde en jordsikt med stadigt nät i och på ben. Gick helt klart lättare. Vi smällde ihop en skiva att lägga ovanpå för att kunna använda den som bord också.


Krusbär och snigelägg


Våra krusbär hade blivit helt angripna av sniglar innifrån. Vi fick nysta upp hela rotsystemet och sköja rent. Den har varit ledsen ett tag, men den verkar klara sig.


Amerikanska Blåbär

 

Våran lilla blåbärsbuske som vantrivdes så enormt på vår förra lott växer sakta men säkert till sig.


Björnbär utan taggar


Potatis och Pepparrots land

Fredrik gräver ett nytt land för potatis och pepparrot. Vi hörde att om man blandade dem så skulle man få väldigt bra smak på potatisen. Återstår att se om det stämmer.




Pepparroten sprider sig som attan och växer massor. Vi kommer ta upp dem samtidigt som potatisen varje år och dela på dem. Då blir rötterna fina och bra storlek.



Staket av Äppleträd



Detta staketet har en både sorglig och lycklig historia bakom sig.
Grannen hade ett stort och gammalt äppelträd på sin lott, och tyvärr var det dött nog för att vara en fara. Kommunen lovade att ta ned det åt henne, och att göra det när hon var där. En morgon kom vi dit och fann trädet fällt och uppsågat tvärs över hela lotten. Odlingar, blommor, buskar och träd helt krossade. Hon som äger den var i tårar och helt uppgiven. De hade bara lämnat allt åt henne att ta hand om. Vi spenderade några timmar med att hjälpa henne att i alla fall samla ihop bråten i en stor hög. En släkting kom och hämtade några lass med ved för att få bort lite grann. Vi plockade ut några av de knotigaste grenarna och snurrade ihop till ett staket åt vår kaprifol att klättra på. Har haft en del som stannat och undrat om grenarna lever, innan de ser att det är klätterväxter. Man får hoppas det håller ett tag trots att grenarna är döda. Det var ett himla fint träd trots allt.


Gräs

Några tuvor vi plockade ute i skogen. Roligt med lite variation!





Den här växte direkt på ett berg. Mådde inte så bra i början av att flyttas, men nu har den börjat ta sig.

Myror




Här hittade vi resterna av ett stor träd. Hela marken är full av nästan förruttnade trädrötter och en enorm myrstack som växer nedåt i jorden. Myrorna var gula när de först tittade upp. En timme senare hade de blivit röda.

Terrasser.

På grund av den branta sluttningen blir vi tvugna att göra en hel del terasser. Här i hörnet hamnade vår gamla balkongbänk. Stenen hittade vi i skogen intill. Får hoppas den håller!




Rötter!


Jag har aldrig grävt i jord med så här mycket rötter förut. Åkervinda, kirskål, träd och gräs...
I början har det varit så ofantligt mycket att vi bara slängt det i en hög som vi låter växa över.
Så småningom när det minskar lite hoppas vi kunna ta tillvara på det istället. Om man lägger rötterna i en hink med vatten och låter dem ruttna så blir det fin fin gödning för komposten.



Snäckor

Många många snäckor.

Lådor, lådor och mera lådor.

Den nedre delen av tomten är plan. Här har det odlats för inte så längesedan. Solen skiner som längst här och vi bestämde oss för att använda nästan hela ytan till lådor. Här kommer vi odla snabbväxande grönsaker som måste sås varje säsong och som vill ha mycket sol.




Vi valde att bara odla rädisor och sallad i år. Testade även spenat men joden behöver mer näring för att ge något direkt. Istället täckte vi med tidningar och gräs för lite jordförbättring och för att bli av med ogräs. Det får ligga till nästa säsong och förhoppningsvis har det förmultnat tills dess.


Rådjur, Harar, Grävlingar och Katter.

Vi märkte snabbt att området var en lekstuga för en massa olika djur. Rådjuren är i stort sätt tama och ger sig inte av fören man skriker åt dem på en meters avstånd. Utanför tomten, i skogs området finns ett tiotal grävlingsgryt. Ett av dem finns precis bakom vår komposthög. Senast vi såg dem var det en mamma med tre ungar. Ursöta!



Det blev till att sätta upp staket runt hela området. Vi valde ett högt plastnät som smälter in nästan helt i naturen. Rådjuren ser inte nätet och går in i det, blir oroliga och ger sig av. Det är mjukt och smånätigt nog för att inte riskera skada djuren.


Åkervinda


Ett envetet ogräs som växer så det knakar. Håller vi inte borta det så bygger det väggar och stora täcken över allt annat. Vi lärde oss också att ju mer vi gräver desto mer sprider det sig. Varenda liten rotbit utvecklas till en ny planta... Suck!




Väldigt vackra när de växer på rätt ställe. Stora vita klockor får de också.




Land för rödbetor och morötter.

Första landet vi tog tag i. Så mycket rötter!

 

Detta blev första landet vi började gräva. Otroligt mycket rötter.
Både från kirskål och träd...





Vi hörde att det fanns flera sätt att få bukt med kirskål. Round-up var en. (Fy bubblan!) Gräva var en annan...
En trädgårdsmästare sa:
"Gör en överenskommelse med dem. De får växa fritt utanför, men inte i trädgården."
Vet inte om vi haft så mycket framgång med det ännu.
Jag provar att spela gitarr för kålen istället.



Första dagen.

Första dagen på lotten. Detta är den övre delen av biten och den har inte odlats upp på väldigt länge. Någon sa minst 10 år. Kirskålen frodas! Överst är vilda hallon och en stubbe som hushåller några miljoner rödmyror.

Vi kom till vår trädgård ganska sent under säsongen och fann den med en hel äng av kirskål! Det var egentligen för sent att börja så.
Istället fokuserade vi på att förbereda inför nästa säsong och att ta hand om våra perenner och buskar.
Detta är den övre delen av lotten. Högst upp har vi vilda hallon och en gammal stubbe som vi hyr ut åt en rödmyrfamilj.


Härlig kvällssol. Mycket grävande väntar. Nedre delen av trädgården. Bredvid oss är en almännig och nedanför är den lilla biten som är kvar när de styckade upp den här platsen. Det blev en stor lott, och en liten som våra trevliga grannar tar hand om.


Vi fick höra att detta var en lott som kräver mycket grävglädje. Det har vi i alla fall gott om!


Man kan behöva lite uppmuntring ibland.

...lite motivation.

RSS 2.0